Mai bine de zece reprezentanți ai diasporei academice din mai multe state europene participă în aceste zile în cadrul unui seminar de formare organizat de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional (ANACIP) și Centrul de Inovare și Politici din Moldova (CIPM), cu sprijinul Biroului Relații cu Diaspora. Organizatorii spun că este vorba despre o formare pentru viitorii evaluatori externi care vor fi implicați în evaluarea externă a programelor de studii și a instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova. La rândul său, reprezentanții diasporei – masteranzi, doctoranzi, cadre didactice din instituții de învățământ de prestigiu din țări precum Franța, Germania, Elveția, România, Scoția, Suedia împărtășesc practicile din statele din care vin, transmite IPN.

Președintele ANACIP, Andrei Chiciuc, susține că în cei doi ani de activitate a Agenției, formarea a fost axată pe profesioniștii din țară – cadre didactice, reprezentanți ai angajatorilor, reprezentanți ai studenților etc. Or, deosebirea acestui eveniment, față de altele care au fost organizate anterior, este că în calitate de participanți sunt cetățeni din diasporă. „Am reușit și am adus acasă mai mulți reprezentanți ai Republicii Moldova – masteranzi, doctoranzi, cadre didactice din instituții de învățământ de prestigiu din Europa. Sunt 12 persoane din diasporă – partenerii noștri pe care noi astăzi îi formăm și dacă îi avem prezenți înseamnă că există o disponibilitate din partea lor să se implice în evaluarea programelor de studii, adică a specialităților din învățământul superior”, a notat Andrei Chiciuc.

Potrivit lui, mai mult de zece ani în Republica Moldova nu a fost evaluat niciun program și în consecință diplomele eliberate în Moldova sunt mai puțin recunoscute în afara țării. O precondiție ca acestea să fie recunoscute trebuie evaluate extern, iar ulterior cu șanse să fie recunoscute peste hotare. În acest sens, cetățenii din diasporă au manifestat dorința să vină cu experiența obținută în universitățile europene, care poate aduce plusvaloare învățământului din Republica Moldova.

În cadrul seminarului de trei zile, participanții sunt informați despre sistemul de învățământ superior, despre prevederile legislației în domeniul învățământului, dar și despre metodele și procedurile care sunt aplicate în procesul de evaluare. De asemenea, participanții simulează procesul de evaluare, iar viitorii evaluatori au și dosare pe care le examinează.

Radu Moldovanu, reprezentant al Centrului de Inovare și Politici, a declarat că pentru ca Agenția să-și poată realiza obiectivele și funcțiile sale, trebuie să aibă o rețea de evaluatori. „Pentru prima dată am decis să venim cu o abordare originală și anume ca acești evaluatori să-i atragem din diasporă din mediul academic. Noi dorim să-i instruim în ceea ce ține de cadrul normativ, metodologic de funcționare a ANACIP, expertiza și cunoștințele experților. Este o modalitate interesantă prin care reprezentanții diasporei pot contribui la sporirea calității învățământului profesional, în special superior din Republica Moldova”; a menționat Radu Moldovanu.

Inga Savin, reprezentantă a diasporei din Elveția, a spus că este important ca diaspora să se implice nu doar la nivel emoțional, ci și direct la nivel de reformă, fiind o resursă valoroasă la nivel academic. „Am fost formați în afară, cred că putem contribui direct la reforma care se dorește în învățământ. Or, ar fi cazul să avem o diasporă activă nu doar în momentul în care mergem la alegeri, dar vreau să cred că noi ne putem implica într-un mod consistent și structural. E primul proiect de acest gen în care diaspora se implică și cred că este doar un prim pas, iar în urma acestor instruiri vom extinde activitățile și parteneriatele pe acest domeniu, astfel încât noi să fim acei primi ambasadori din diasporă care promovăm cultura calității în învățământ”, a mai spus Inga Savin.

Seminarul continuă și în zilele de sâmbătă și duminică. Proiectul este realizat în cadrul programului guvernamental de granturi tematice Diaspora Engagement Hub, subprogramul Parteneriate Tematice Regionale implementat în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), misiunea în Moldova, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Andrei Chiciuc despre seminar
Inga Savin despre diasporă
Radu Moldovanu despre instruiri

Sursa: http://ipn.md/ro/societate/84954