Dragi elevi, distinși profesori, stimați părinți!

„Ultimul Sunet” vine să ne amintească că e sfârșit de an școlar, și visul iarăși cheamă noi absolvenți care își vor lua foarte curând zborul spre alte orizonturi! 

Anul 2020 va intra în istoria națională ca un an special, inedit, demonstrând că, în ciuda dificultăților cauzate de criza pandemică mondială, după un șir de provocări, sistemul educațional din Republica Moldova a ținut piept diverselor dificultăți și nu a stagnat.

Diversitatea resurselor didactice și a formelor de lucru elaborate și propuse drept alternativă în această perioadă deloc firească a fost orientată spre dezvoltarea capacităților elevilor/ studenților conform Curricula și, totodată, spre dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților digitale.

Suntem conștienți că, într-o perioadă relativ scurtă, sistemul educațional din țară a suportat schimbări considerabile Pentru fiecare dintre noi, adaptarea accelerată la noile condiții s-a dovedit a fi o necesitate primordială. Redirecționarea acțiunilor spre elaborarea resurselor și instrumentelor educaționale eficiente și de calitate a produs accederea spre o nouă „eră”: cea a digitalizării.

Grație implicării plenare a tuturor actanților educaționali, dialogului „viu” și productiv Școală – Familie – Comunitate, sistemul educațional actual a fost în stare să prevină și să depășească în multe privințe o stare de formalitate. În acest sens, ținem să apreciem mult contribuția acelor dascăli dedicați care s-au mobilizat într-un timp record și au depus tot efortul la reformularea conceptului de Școală modernă (prietenoasă copilului). Munca măriilor voastre, scumpi învăţători și profesori se resimte în acest an, în mod deosebit, adunând recunoștință, apreciere şi merite.

Cei ce au vegheat mereu asupra reuşitei copiilor lor, inclusiv și în noile condiții de trecere la educația online, sunt părinţii elevilor, cărora le mulţumim pentru efortul depus. Asigurarea continuității educației s-a datorat mult implicării lor responsabile. Ne exprimăm gratitudinea pentru parteneriatul educațional de înaltă calitate. În aceste condiții deloc ușoare, stimați părinți, ați devenit niște voluntari educaționali de excelență și susținători activi în inevitabila revoluționare a sistemului educațional.

Pe această dimensiune, echipa ANACEC aduce sincere mulțumiri tuturor elevilor care nu au renunțat la învățare, au dat dovadă de responsabilitate, de implicare, ambiție și efort necondiționat. Dragi elevi, calitatea studiilor voastre depinde în mare măsură de perseverența voastră. Urmează o perioadă importantă, dar și frumoasă, cu multe realizări şi împliniri pe care vă dorim să le savuraţi din plin.

Stimați profesori, părinți și elevi, Educația rămâne deschisă și în continuare schimbărilor de profil atât din exterior cât și interior. Suntem încrezători că vom reuși să depășim impedimentele și în continuare, dar mizăm pe efortul comun. Doar împreună putem construi un viitor noilor generații și atinge calitatea în Educație.

Cu deosebit respect și profundă considerațiune,

Echipa Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare